Gazon onderhoud

Vaak denkt men ” als ik in mijn tuin flink veel gras aanleg dan heb ik weinig onderhoud”. dat is een vergissing. Het onderhouden van een mooi diep groen gekleurd gazon kost heel wat energie.

Die energie kan van jaar tot jaar sterk verschillen. De oorzaak hiervan ligt voornamelijk aan het weer. Hoeveel zon, hoeveel neerslag, wat is de temperatuur. Ook de grondsoort en de bemesting spelen een belangrijke rol. Het is niet eenvoudig om een sluitend standaard advies te geven voor het gazononderhoud. Maar er zijn wel een aantal vuistregels.

Gras kraaijtuin 2

Vuistregels voor onderhoud gazons

Om een gazon goed te kunnen onderhouden moet het altijd in het directe zonlicht liggen en niet in de schaduw van de bomen, ook boomwortels zijn funest.

Kalk strooien voor of tijdens de winter om mosgroei te voorkomen of af te remmen.

In het voorjaar verticuteren om mos en vilt te verwijderen.

Kale plekken inzaaien en afstrooien met zwarte grond.

Harde grond regelmatig beluchten met een prikrol (liefst met holle pennen).

Opstellen van een goed bemestingsschema.

Vaak maaien; 2 a 3 maal per week en niet korter dan 2,5 cm (zeker niet bij warm weer).

Sproeien doet u met grote hoeveelheden tegelijk maar niet te vaak, beter één keer per week onder water zetten dan elke dag een klein beetje (Zorgt voor een diepere wortel groei en sterker gras).

Toepassen van de vuistregels:

1- Om te weten of uw tuin geschikt is voor een gazon is het verstandig om de volgende zaken te controleren:

  • Staan er niet teveel hoge planten of bomen in de onmiddellijke omgeving van het gazon.
  • Is de grond voldoende doorlatend en geen harde plaat die geen lucht en water toelaat dus ook geen wortel groei kan toelaten.
  • Is de grond niet te zuur voor gazon.
  • Heeft u ingeschat hoeveel tijd aan onderhoud een gazon gaat kosten.

2- Als u een gazon heeft of besluit er een aan te (laten) leggen, moet u beseffen dat mos een van de grootste vijanden van gras is.

Door verzuring als gevolg van grasresten, schaduw, te lage Ph waarde, over of onder bemesting, te lang nat weer, etc. kan mosgroei ontstaan. Mosgroei is te voorkomen of af te remmen met landbouwkalk. Deze kalk heeft geen enkele invloed op de groei van het gras maar zorgt wel dat mos niet verder groeit en de grasgroei niet bemoeilijkt.

Een paardenmiddel om mos te doden is het strooien van ijzersulfaat. Dit wordt wel eens toegepast als er zoveel mos staat dat alleen verticuteren niet helpt. Het nadeel van ijzersulfaat is dat het milieubelastend is en veel van het bodemleven dood.

3- Heeft u toch nog mos, verwijder dat met een verticuteer machine.

Deze machine heeft een snel draaiende horizontale as met daaraan los hangende messen die door de draaisnelheid van de as het mos als het ware uit het gras krabben. Na het verticuteren harkt u het mos van het gazon en zaait u kale plekken bij. Na het inzaaien volgt de bemesting en het water geven. Nu hopen op goed weer en een goede hergroei van het gras. U merkt al wel dat het hebben van een mooi gazon niet helemaal gestuurd kan worden.

4- Het inzaaien van de kale plekken.

De grond op de kale plek goed los maken tot 20cm diep en daarna nat maken dan nog eens losmaken en inzaaien met het juiste mengsel (op advies). Het graszaad inharken en afstrooien met 1 a 2 cm zwarte grond om uitdroging te voorkomen. Nu licht aandrukken en de eerste 7 dagen vochtig houden (absoluut niet laten opdrogen omdat de kiem dan smoort). Bij goed weer heeft u met 7 dagen nieuw gras. Belangrijk is dat u de ingezaaide plekken met de maaimachine 2-3 weken ontziet.

5- Gras groeit alleen maar als de grond doorlaatbaar is.

Harde plekken zijn funest voor de doorgroei van gras, gras gaat zelden dood want het is een zeer sterk plantje. Wij willen een diepgroen gazon wat goed groeit en dat lukt alleen in een goede bodem. Als de bodem te hard is kunnen we beluchten. Dat doen we met een prikrol, dat is een machine die op een horizontale as holle pennen verticaal de grond induwt. Zo maken we ruimte in de bodem en kan zuurstof, water en bemesting toetreden. Helaas weten maar weinig mensen van deze machine en wordt het veel te weinig toegepast, het zou een hoop gazon ellende uit de wereld helpen door deze machine 2 maal per jaar preventief in te zetten.

6- Het bemestingsschema is per gazon verschillend.

Het is raadzaam om zoveel mogelijk met organische meststoffen te werken, deze verbeteren het bodemleven en werken langdurig. Het resultaat laat wel vaak wat langer op zich wachten. Met kunstmeststoffen is het resultaat veel sneller zichtbaar, het nadeel is dat kunstmest het bodemleven afbreekt en dat het kortwerkend is. Bemesten doen we vanaf eind april tot eind september eens in de 10-12 weken afhankelijk van de mestsoort. Voor een bemestingsschema op maat is een onderzoek nodig.

7- Maaien moet regelmatig gebeuren 2 tot 3 maal per week.

Kort maaien is uit den boze voor de meeste grassoorten, de wortels worden dan teveel blootgesteld aan zonlicht en sterven af. Een gezonde groei wordt ook bewerkstelligd door regelmatig maaien want snoei geeft groei. Denk eraan dat de messen van de grasmaaier altijd scherp zijn zodat de messen snijden en niet slaan. Dit geeft een mooi maaibeeld. De beste grasmaaiers zijn altijd nog de engelse kooimaaiers omdat deze het gras knippen in plaats van snijden, het zorgt voor het mooiste maaibeeld.  

8- Water geven is ook een belangrijk onderdeel van het gazononderhoud.

Om gras sterk te laten worden moeten we eigenlijk zo lang mogelijk wachten met water geven. Vaak wordt gedacht dat na een paar zonnige dagen in mei er al gesproeid moet worden, maar dat is echt niet altijd zo. Het ligt natuurlijk wel aan de grondsoort. Klei en veen houden veel langer vocht vast dan zand en loss. Op kleigrond geven we bijna nooit water vóór de langste dag. Bij zand kijken we toch meer naar het gazon op zich. Als we water gaan geven kunnen beter één a twee maal per week de boel helemaal blank zetten dan elke dag een beetje water geven. Bij droogte zoeken de wortels van het gras steeds dieper naar water. Als we elke dag water gaan geven worden de oppervlakkige wortels verwent en de dieper gelegen wortels lui en zullen zelfs afsterven met een verminderde groei als gevolg. Bij eens per week veel water geven krijgen alle wortels evenveel water en blijven in tact en zorgen voor een betere groei.

Grasonderhoud tijdens vakantie

U gaat op vakantie? Maar wie maait uw gazon?

Met Kraaij tuinonderhoud weet u dat het goed gebeurd. Wij zorgen ervoor dat uw gras groen en gezond blijft, dat geeft een rustig gevoel wanneer u op vakantie bent. Daarnaast kunt u bij thuiskomst weer heerlijk van uw tuin genieten.

Ook gras- en tuinonderhoudscontracten

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Buiten grasonderhoud gedurende uw vakantie kunt u bij Kraaij Tuinonderhoud ook terecht voor gras- en tuinonderhoud gedurende het gehele jaar middels een onderhoudscontract. Het hele jaar geen omkijken naar uw tuin! Stel uw vraag via het Contactformulier, of bel direct

telefoonnummer