Maand September

De tuin in september
Kortere dagen, zwoele temperaturen, de nazomer is begonnen. Het einde van de zomer is heerlijk voor de tuin. De dagen zijn vaak nog lekker warm en ’s ochtends ligt er een mooie dauw op de natuur. Na de rustige vakantiemaanden is het tijd om de oogst binnen te halen. Denk aan al het fruit dat gerijpt is en geplukt kan worden. Dus heerlijk aan het werk en genieten van de oogst zolang het nog kan!

tuintips-kraaij-fruitoogst-september 384 x 202

tuintips-kraaij-gazon-inzaaien-september-384-x-202

Het onderhoud van het gazon in september

Als je gazon een opknapbeurt nodig heeft of als je een nieuw gazon aan wilt leggen, is de nazomer het ideale tijdstip om dat te doen. De zaden ontkiemen prima omdat de grond nog opgewarmd is. Let erop dat er gesproeid wordt tijdens aanhoudende droogte.

Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden. Maai het daarom weer minder.

Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak wat los en egaliseer.

Het onderhoud van de vijver in september

Hou de vijver bij. Let er op dat de waterlelie met zijn grote blad niet te veel van het wateroppervlak bedekt. De hard gegroeide planten van dit jaar kunnen uitgedund worden en kroos kan met een schepnetje weggehaald worden.

Hoewel de buitentemperaturen vooral 's nachts behoorlijk kunnen dalen, zal het vijverwater nog redelijk op temperatuur blijven. Blijf de vissen voeren om de conditie op peil te houden of om deze eventueel nog te verbeteren.

 

tuintips-kraaij-plastic-net-over-vijver-september-384-x-202

Om vallende bladeren uit de vijver te houden kunt u een fijnmazig plastic net over de vijver spannen. Hiervoor zijn twee manieren: het net over in de grond gestoken stokken spannen of het net met zware stenen strak over het water spannen.

Beplanting in september

Blijf op de rozen letten. Ze bloeien namelijk nog een tijdje door. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen zodat de verdere bloei bevorderd wordt.

Je kunt de nieuw aangekochte vaste planten in de bloemborders planten. De grond is nu namelijk nog warm, zodat de plant snel nieuwe wortels schiet. Zo zijn de planten sterk voordat de winter invalt.

 

tuintips-kraaij-buxus-in-pot-september-384-x-202

Buxusboompjes kunnen goed in potten op het terras gezet worden. Je moet wel goed opletten of ze niet te nat of juist te droog staan. Plant de Buxus in een royale pot met goede aarde en geef regelmatig extra voeding.

 

tuintips-kraaij-kiwiboom-aanplanten-september-384-x-202

De moestuin in september

Vanaf nu kan rabarber geplant of verplant worden. Denk eraan dat ze met een onderlinge afstand van minstens een meter worden geplant.

Het is nog steeds tijd om fruit te plukken of te rapen. Appels, peren, late pruimen en frambozen zijn nog heerlijk. De peren zijn rijp op het moment dat het stokje loslaat als je het draait.

Het tijdstip om kiwi's aan te planten is weer aangebroken. Snoei de plant na het poten flink terug, zodat de plant in het voorjaar stevige jonge scheuten zal hebben. Denk eraan dat kiwi's alleen geoogst kunnen worden als er zowel een vrouwelijke als mannelijke plant naast staat.

Druiven rijpen het best in de volle zon. Zorg er daarom voor dat de bladeren de zon niet verhinderen om bij de druiven te komen. Haal het in de weg zittende blad desnoods weg.

Snoeien in september

Notenbomen kunnen het best in de nazomer gesnoeid worden. De snoeiwonden helen sneller en het voorkomt bloeden.

Knip de takken van framboos die vrucht hebben gedragen af tot de grond. Bind de nieuwe takken bij elkaar zodat ze steun hebben.

De bloeitakken van de klimhortensia kunnen teruggesnoeid worden als ze na de bloei te ver naar voren komen.

 

tuintips-kraaij-snoeien-in-september-384-x-202

 

tuintips-kraaij-tuinafval-compost-september-384-x-202

Overige tips voor september

Bewaar al je tuinafval op een grote hoop en gooi dit niet in de container. Op een grote hoop zal het afval verteren tot prachtig compost dat je kunt gebruiken om beplanting te beschermen en de grond in conditie te houden.

Maak het nestkastje alvast schoon. Op dit moment kunnen vogels het al gebruiken als slaapplaats.

Geniet nog van de laatste zomermomenten in de tuin. Denk aan de dauw die de ochtend versierd, de kleurige bessen en vlinders, de unieke nazomer lichtval en de tuin die nog in volle bloei staat. Daarnaast zijn er wel een aantal karweitjes die de aandacht vragen.