Maand Oktober

De tuin in oktober

Nog even en de prachtige herfstkleuren zullen de natuur verrassen. De ochtenddauw in de spinnenwebben zorgt voor een sfeervol begin van de dag. Juist in de herfst is er genoeg te doen in de tuin, die voorbereid moet worden op onstuimig weer.

tuintips-kraaij-oktober-384-x-202

Het onderhoud van het gazon in oktober

Omdat de bodemtemperatuur nu nog een stuk hoger is dan in het vroege voorjaar, kun je het gazon nog prima maaien. Binnen enkele weken heb je een mooie grasmat.

Nu het stilaan kouder wordt Is het niet meer nodig om het gazon nog veel te maaien. Je kunt er beter wel voor zorgen dat het gras niet te lang is als we de winter in gaan. Mosvorming ontstaat veel sneller bij lang gras.

Grasmaaisel kun je tijdens het maaien het beste gelijk afvoeren. Het najaar breekt het gras namelijk niet goed af. Het gevolg is dan dat het gemaaide gras een vrijwel ondoordringbare laag vormt voor lucht en water, waardoor het gras een viltachtig laagje krijgt.

tuintips-kraaij-vijveronderhoud-oktober-384-x-202

Het onderhoud van de vijver in oktober

Als je een vijver hebt, kan deze vervuilen door het vallende blad. Je kunt dit voorkomen door een net over het water te spannen.

Het koude water zorgt ervoor dat de vissen zich dieper in de vijver ophouden. Je kunt de vissen voeren zolang de watertemperatuur nog boven de 5 °C is.

Beplanting in oktober

De border kan deze maand nog veranderd worden als je dat wilt. Omdat het blad nog niet afgestorven is, kun je goed zien waar alle planten staan.

De hoofdrolspelers van de oktoberborder zijn de asters. Ze geven de borders in het late jaar nog kleur en lokken vlinders de tuin in. Je kunt ze in volle bloei planten. Hoge soorten blijven beter overeind staan als je er een plantensteun bijzet.

Oktober is de maand van de bloembollen.

Er is buiten dus genoeg te doen met het planten van bollen. Maar niet alleen in de tuin kun je met bollen aan de slag, ook is het leuk om vroegtijdig de bloei in huis te halen.

Veel van je planten zijn uitgebloeid en hebben nu rijpe zaden of bessen. Verzamel deze voordat de vogels of de insecten er mee weg zijn. Veel van deze zaaddozen zijn trouwens ideale benodigdheden voor de bloemschikliefhebber. Blijf beplanting water geven, het kan behoorlijk droog weer zijn in oktober.

 

tuintips-kraaij-bloembollen-oktober-384-x-202

tuintips-kraaij-planten-van-fruitbomen-oktober-384-x-202

De moestuin in oktober

Het planten van diverse fruitbomen kan al beginnen. De grootte van de tuin maakt hierbij niet uit. Ook in een kleine stadstuin komen bijvoorbeeld lei fruitbomen langs een tuinmuur of schutting goed tot hun recht en nemen weinig plaats in. Je kunt nog steeds spinazie, veldsla en winterpostelein buiten zaaien.

Bieslook, peterselie en andere vorstgevoelige kruiden kun je uitgraven en in een pot in de keuken zetten. Op die manier heb je de hele winter heerlijke verse kruiden binnen handbereik.

De oogsttijd voor appels, peren en enkele late pruimen is nog niet voorbij. Als je het gevallen fruit direct opraapt is het nog te eten en voorkom je het beschimmelen.

tuintips-kraaij-snoeien-oktober-384-x-202

Snoeien in oktober

Deze maand kun je uitgebloeide bloemen en overtallige bladeren snoeien en op de composthoop gooien.

Notenbomen worden graag in de nazomer gesnoeid. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en je voorkomt bloeden van de bomen.

Wil je volgend jaar weer die mooi bloeiende dahlia´s in de tuin? Haal dan nu de knollen uit de grond, knip de stelen tot ongeveer 10 cm boven de grond af en bewaar ze vorstvrij tot volgend jaar. Vanaf half april kunnen ze weer worden geplant.

Stamrozen met een zware kroon kunnen nu tot de helft ingekort worden. Dit voorkomt het breken van takken tijdens storm.

Knip de uitgebloeide bloemen weg bij de rozen. Rozen bloeien met zacht weer namelijk nog wel even door.

Een beukenhaag is nogal beeldbepalend voor de winter. Ook al is het nu geen snoeitijd, de uitstekende takken kunnen gerust weggehaald worden.

Overige tips voor oktober

Als extra decoratie kun je vorstbestendige bloembakken vullen met winterharde planten.

Scharnierende delen van je tuinmeubelen kunnen tijdens de winter verslechten omdat ze een langere periode niet gebruikt zullen worden. Vet deze delen in voordat ze de berging in gaan.

Sierappeltjes, zoals Malus 'Golden Hornet' hangen nu vol vruchtjes. Deze staan erg leuk als decoratie en blijven lange tijd stevig. Vaak blijven ze mooi tot aan de feestdagen.

Katten zijn nogal dol op braakliggende lapjes grond. Als je bollen in jouw tuin hebt geplant, kun je het beste gaas over de desbetreffende plekken plaatsen.