Maand Juni

De tuin in juni

De zon schijnt en de lucht is stralend blauw… de maand juni is begonnen! De vogels en insecten zijn overal te horen en de geuren van allerlei planten zijn overal te ruiken. Niets is heerlijker dan tijdens een zwoele avond van de buitenlucht genieten met een hapje en drankje.

 

tuintips-kraaij-tuin-juni-384-x-202

tuintips-kraaij-gazon-onderhouden-juni-384-x-202

De onderhoud van het gazon in juni

Het gazon kan nu 1 of 2 keer per week gemaaid worden, afhankelijk van de groei. Tijdens droge periodes is het beter minder vaak te maaien en het gras niet te kort afrijden. Om uitdroging tegen te gaan is het beter tot 's avonds te wachten met maaien.

Als je niet eerder in het seizoen tijd gehad heeft om jouw gazon aan te pakken, doe het dan nu. Verwijder rotte plekken of plekken met grof gras uit jouw gazon en zaai ze opnieuw in. Voor snel resultaat kun je op maat gesneden grasplatten neerleggen.
Voorkom vastlopende wielen van de handgrasmaaier. Maak de maaier na gebruik altijd even schoon en controleer af en toe de hele machine.

Het onderhoud van de vijver in juni

Als je er prijs op stelt om een aantal jonge visjes groot te brengen, dien je voor bescherming te zorgen, bijvoorbeeld door de beplanting plaatselijk niet teveel uit te dunnen.

Geef de vijver een natuurlijke uitstraling door de gele lis, kattenstaart, biezen, varens, hosta's en de lisdodde langs de randen te planten. Het aanplanten van deze oeverplanten gaat op dezelfde manier als bij vaste planten in de border.

 

tuintips-kraaij-vijverbeplanting-juni-384-x-202

Vul de vijver regelmatig bij, want het water verdampt nogal snel tijdens de warme maanden. Doe dit alleen wel in etappes, zodat het vijverwater niet teveel afkoelt.

tuintips-kraaij-planten-sproeien-in-juni-384-x-202

Beplanting in juni

Alle één- en tweejarigen kunnen nu uitgezaaid worden. Geef ze deze maand een definitieve plaats in de tuin of border.

De op pot gekweekte Canna's en de lelies moeten nu nodig de grond in. Ze kunnen uiteraard ook verder in potten uitgroeien, bijvoorbeeld op het balkon of op een terras. In potten zullen ze wel veel water nodig hebben.

Een regenachtige dag in juni is ideaal om de binnen-planten even buiten te zetten. Het is dan niet te koud, de plant frist helemaal op en het blad is gelijk stofvrij na de bui.

Bij langdurig mooi weer hebben de borders en alle andere beplanting veel besproeiing nodig. Eenmaal per week enkele uren sproeien werkt beter dan dagelijks een kwartier. Maar denk niet alleen aan de beplanting buitenshuis. Als de temperatuur buiten oploopt hebben de binnen-planten ook meer water nodig.

De moestuin in juni

Als u mooie en gave appels en peren wilt oogsten, kun je nu de te dicht op elkaar groeiende vruchten (zij het met mate) weghalen.

Perziken, nectarines en pruimen kunnen nu gesnoeid worden. De snoeiwonden dichten op dit moment erg snel. En juist de kans op een aantasting wordt kleiner als de snoeiwonden zich sneller dichten.

 

tuintips-kraaij-aardbeien-oogsten-in-juni-384-x-202

Dun de pruimen in de pruimenboom uit om te voorkomen dat de takken breken omdat ze te zwaar worden.
De eerste aardbeien kunnen ondertussen geoogst worden. Pluk ze met het kroontje. Op die manier blijft de vrucht langer goed en het voorkomt schimmel op de planten. Controleer het aardbeienbed ook regelmatig op onkruid.

 

tuintips-kraaij-bloeiende-rozen-juni-384-x-202

Snoeien in  juni

Als je in het najaar geen rozen of heesters hebt kunnen planten, kunnen ze alsnog geplant worden. De rozen zullen zelfs deze zomer al volop bloeien.

Snoeien van de Buxus mag in juni. Bij het snoeien hiervan kan het best gewacht worden op een bewolkte dag. Als je een Buxushaag op een warme zonnige dag snoeit dan zal deze na enkele dagen verbrandingsverschijnselen tonen.

Beplanting krijgt na de langste dag (21 juni) een nieuwe groei-impuls. Zorg er daarom voor dat de heesters en hagen voor eind juni teruggesnoeid worden, zodat ze daarna weer mooi uit kunnen lopen. Vergeet tijdens de warme dagen niet om de hagen water te geven.

Overige tips voor juni

Haal het onkruid regelmatig weg. Wees alleen niet al te rigoureus met het wieden want zaailingen van vorig jaar zijn ondertussen ook tevoorschijn gekomen.

Neem de goede maatregelen voordat je op vakantie gaat.

tuintips-kraaij-onkruid-verwijderen-juni-384-x-202