Maand Juli

De tuin in juli
Het is hartje zomer en de borders kleuren en geuren door allerlei bloemen. Door het vaak warme weer is het heerlijk en gezellig om in de buitenlucht te eten. Langzamerhand kruipt het vrije vakantiegevoel omhoog. Stel je eens voor: een paar weken niet werken, misschien een vakantieland bezoeken of heerlijk thuis in de hangmat lezen. Let wel op dat de beplanting door warmte en droogte veel water nodig heeft. Na een frisse douche kan de beplanting zich herstellen en verder bloeien.

tuintips-kraaij-zomer-in-tuin-384-x-202

 

tuintips-kraaij-grasmat-zomer-juli-384-x202

Het onderhoud van het gazon in juli

Maai het gras niet te kort om felle verbranding door de zon te voorkomen. Een grashoogte van 3 tot 5 cm is prima voor de huidige weersomstandigheden.

Grasresten van het maaien kunnen in de borders worden gestrooid. Dit houdt de grond vochtig en zorgt er tegelijkertijd voor dat onkruid weinig ruimte heeft om te groeien.

Het is verstandig om in de vroege ochtend of in de namiddag te sproeien. Waterdruppels hebben namelijk de werking van een vergrootglas. Door de zon ontstaan er brandplekken op het gazon en op de beplanting en water verdampt gedurende de middag meteen.

Bemest het gras maandelijks voor een mooi gazon. Doe dit bij voorkeur wanneer er een regenbui op komst is, zodat de mest goed kan inwerken in de bodem.

Het onderhoud van de vijver in juli

Je wilt meer dieren bij de vijver? Leg dan een steen aan de zonnige kant van de vijver. Kikkers en andere koudbloedige dieren moeten zich dagelijks opwarmen en zullen dus op de steen gaan zitten. Ook vlinders maken graag gebruik van zo'n warme steen.

Door de hogere watertemperaturen hebben de vissen nu ook meer behoefte aan voedsel.

 

tuintips-kraaij-kikker-bij-vijver-384-x-202

Je mag ze dan ook rijkelijk voeren. Geef af en toe een paar regenwormen en wat voorgeweekte sla.
Knip uitgebloeide waterlelies regelmatig weg. Dit komt de bloei ten goede. Ook helpt dit knippen tegen de larven van de leliekever, die in deze periode de bladeren van binnen aantasten zodat de bladeren bruin worden en snel afsterven.

 

tuintips-kraaij-bloemen-uit-eigen-tuin-plukken-juli-384-x-202

Beplanting in juli

Ga 's morgens de tuin in om verse bloemen te plukken. Knip of snij de bloemen af en zet ze zo snel mogelijk in het water. Zo geniet je echt van de zomer in je tuin.

Luizen op de rozen? Spuit ze met een harde straal van de rozen af of trek handschoenen aan en verwijder ze met de hand.

Meerjarige zoals vergeet mij niet, juffertje in het groen, leeuwenbekje, stokrozen en campanula's kunnen deze maand nog gezaaid worden.
Let erop dat planten met een groot blad tijdens droog weer ook genoeg water krijgen. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af en bereikt zo nauwelijks de grond.

De moestuin in juli

Verschillende soorten kruiden zoals dille, peterselie en tijm kunnen nu geoogst worden. Na het oogsten kunnen ze gedroogd of nog handiger ingevroren worden.

Pompoenen kunnen bij erg vochtig weer gaan rotten, omdat ze op de natte grond liggen. Leg als bescherming wat stro onder de vruchten.

 

tuintips-kraaij-uien-oogsten-juli-384-x-202

Het oogsten van uien kan beginnen als de bladstengels beginnen te verdrogen. Knak de stengels en leg ze plat op de grond. Bind ze daarna bij elkaar en hang ze in de wind om verder te drogen.

tuintips-kraaij-druiven-terugsnoeien-juli-384-x-202

Snoeien in juli

Nieuwe uitlopers van de druif kunnen tot het 4e blad terug gesnoeit worden. Als je grote druiven wilt, kun je ongeveer de helft van alle trosjes verwijderen. Eén trosje per tak is over het algemeen een goede keuze. Haal bij de resterende trosjes de kleinste druiven weg.

Kijk voordat je gaat snoeien even er geen vogelnesten in de struiken of hagen zitten. Wacht, als dit het geval is, met snoeien tot de kleine vogeltjes uitgevlogen zijn.

Overige tips voor juli

Plaats een hangmat in de tuin en geniet van vakantie in je eigen tuin.

Hang een maand aan de schuurdeur en doe al het kleine gereedschap hierin. Zo heb je het altijd bij de hand en hoef je niet bang te zijn dat de dingen kwijtraken.

tuintips-kraaij-lavendel-ophangen-juli-384-x-202

Kinderen vinden het heerlijk om met lekker weer buiten te spelen. Om ze een handje te helpen kun je een badje in de tuin zetten. Om kale plekken in het gras te voorkomen kun je het badje het beste om de paar dagen verplaatsen.

Houd op een creatieve manier de vogels op afstand van de zaaibedden en de jonge planten. Plaats een kinderwindmolentje bij de desbetreffende beplanting en laat alles zo rustig groeien.

Knip wat takjes tussen de in volle bloei staande lavendel om te drogen. Gedroogde lavendelbloemetjes ruiken heerlijk. Stop ze in een linnen zakje en laat ze geuren tussen je linnengoed.