Maand Januari

De tuin in januari

Nu de feestdagen achter de rug zijn is iedereen weer volop aan het werk. Het koude en gure weer zorgt er vaak voor dat mensen weinig zin hebben om in de tuin te werken. Toch is er in januari al genoeg te doen. Bij mooi weer kunnen de winterbloeiers, zoals heester, winterviolen en Helleborus, goed bijgewerkt worden. Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken. Houd bij beter weer alvast rekening met het komende voorjaar door alvast wat op te ruimen en eventueel te spitten.

 

 

tuintips-kraaij-tuin-januari-384-x-202

De onderhoud van het gazon in januari

Als er sneeuw op het gazon ligt, kun je er beter niet over heen lopen. Het gras kan dan erg beschadigen.  Laat de sneeuw gerust liggen. Dit is een goede isolatie voor de planten.

Het onderhoud van de vijver in januari

Bij strenge vorst kan de vijver nog wel eens dichtvriezen. Controleer daarom regelmatig of nog een open wak ligt. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.
Als je een nieuwe vijver wilt aanleggen, is januari een mooie maand om de tuin alvast uit te graven. Doe dit wel bij vorstvrije weersomstandigheden.

 

tuintips-kraaij-beplanting-januari-384-x-202

Beplanting in januari

Geniet van allerlei planten die wintergroen zijn, bessen dragen of zelfs nog bloeien. Ook viooltjes en winterheide geven prachtig kleur aan je tuin of in de winterbakken op je balkon.
Vergeet de kuipplanten in de winterberging niet. Deze kunnen af en toe gelucht worden door bij vorstvrij weer een raam of de deur te openen. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen, denk er aan om ze geregeld water te geven.
Je kunt bomen planten als het niet vriest. Bekijken van welke kant de meeste wind komt, hier kun je een boompaal te zetten. Bind deze paal vervolgens met een band aan de boom.

De moestuin in januari

Bij zachter weer kunnen de fruitbomen en eventuele fruitstruiken al prima geplant worden.

Onderzoek de appelboom of deze tekenen van kanker vertoont.
Wie over een serre of een kas beschikt kan vanaf half januari volop zaaien, dit kan ook binnenhuis. Om een vlotte opkomst te bevorderen laten we het zaad enkele dagen in vochtige potgrond voorkiemen.
Je kunt groenten zoals vroege spruitkool, vroege bloemkool, witte kool, veldsla, vroege zomerprei, radijs, wortelen, spinazie, snijsla, steeksla, kervel en tuinkers zaaien.

 

tuintips-kraaij-moestuin-januari-384-x-202

 

tuintips-kraaij-snoeien-fruitboom-384-x-202

Snoeien in januari

De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeur bij zachter weer.
Tot half januari kunt u de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang, dat zou beteken dat de plant doodbloed als deze laat gesnoeid wordt.
Behandel snoeiwonden met een doorsnee van minimaal 2 cm met wondbalsem.

Overige tips voor januari

Deze rustige maand kan goed gebruikt worden om bij heldere, zonnige dagen van het goede weer te profiteren door het tuinhuisje op te ruimen of een omheining te repareren.
Nestkastjes voor vogels moeten nu ongeveer wel schoongemaakt zijn. Het is namelijk langzamerhand tijd voor de vogelpaartjes om rond te kijken naar een plaatsje om te nestelen.
Schud bij sneeuwval de sneeuw van de takken om het knakken te voorkomen.
Zorg ervoor dat de waterschaal altijd afgedekt is, bijvoorbeeld met gaas of zeil. Op die manier kunnen de vogels er niet in baden, dus is er ook geen bevriezingsgevaar.
Vogels hebben nu wel wat extra vitamientjes nodig. Geef ze daarom af en toe stukjes fruit in plaats van nootjes en stukjes brood.