Maand Februari

De tuin in februari

In februari worden de dagen weer wat langer en de temperatuur kan al weer flink stijgen. Nu mens en natuur ontwaken is het tijd om de klusjes weer op te pakken. Ook de planten bereiden zich voor op het komende seizoen. De knoppen worden groter en bereiden zich voor op het eerste mooie weer. Er zijn nu zelfs al een aantal vroege bloeiers die, ondanks het wisselende weer, nu al bloeien en de tuin opvrolijken. Denk aan vroegbloeiende heesters en niet te vergeten de bloembollen die voor een kleurrijk geheel zorgen. Hoe verder februari vordert des te groter de kans is op mooi weer. Let wel op dat de winter nog terug kan komen. Hierdoor verschillen de tijdstippen van zaaien en planten elk jaar sterk omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden.

Het onderhoud van het gazon in februari

Doe deze maand nog niet teveel aan uw grasveld. Als er plassen water blijven staan is het noodzakelijk om actie te ondernemen. Prik een aantal keer op deze plekken met een riek in de grond, het overtollige water zal hierdoor wegzakken.

Bij veel regen loopt kun je het best niet over de grond en over het gazon lopen. Hierdoor wordt de grond namelijk aangetrapt en verdwijnt de lucht eruit. De grondstructuur vernield en de grond neemt geen water meer op.

 

tuintips-kraaij-gazon-februari-384-x-202

Bij veel regen loopt kun je het best niet over de grond en over het gazon lopen. Hierdoor wordt de grond namelijk aangetrapt en verdwijnt de lucht eruit. De grondstructuur vernield en de grond neemt geen water meer op.

Het onderhoud van de vijver in februari Ook in deze maand is er niet veel aandacht nodig voor de vijver. Wel kan het in februari zeer koud zijn en flink vriezen. Zie er op toe dat het wateroppervlak plaatselijk open blijft.

Als het in deze periode niet vriest en het water open blijft, kun je de vissen beter niet voeren. Bij watertemperaturen van - 5°C zijn de lichaamsfuncties zo vertraagd, dat het voer toch niet meer wordt opgenomen. Wees wel alert op een eventueel zuurstoftekort en op ziekteverschijnselen.

tuintips-kraaij-verpotten-februari-384-x-202

Beplanting in februari

Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Pak hiervoor schone potten en gebruik potgrond met klei, want dit houdt het water beter vast.

Zet voor wat meer kleur buiten wat bloeiende Primula's en Violen op de tuintafel. Ze kunnen namelijk behoorlijk wat kou verdragen.

Let wel op dat ze even in de schuur gezet worden als het nog streng gaat vriezen.
Verplant boompjes en struiken, zoals Citrusbomen en Bougainvellila's, als ze echt te groot worden voor de pot.
De planten kunnen vanaf nu prima gepoot worden. Het zal nu namelijk niet lang meer duren voordat de grond opwarmt en de planten zullen dan aanslaan. Houd de nieuwe planten wel even in de gaten en vergeet ze geen water te geven tijdens droge periodes.

De moestuin in februari

Kijk de appelbomen na of ze tekenen van kanker vertonen. Dit is te zien aan afgeplatte stukken schors die beginnen te splijten, waardoor de schors afschilfert.

Knip takken van appel, kers, toverhazelaar en Forsythia af op het moment dat de knoppen mooi in bloei zijn. Je kunt deze takken vervolgens binnen zet en genieten van de geuren en kleuren van de mooie bloesem.

In de moestuin oogsten we nu o.a. veldsla, spruitjes, boerenkool of krulkool, prei en schorseneren.

Spit nooit bij zeer nat weer of als er sneeuw ligt. Laat de grond voldoende opdrogen vooraleer tot het spitten over te gaan. In de ene tuin vraagt dit wel wat meer tijd dan in de andere.

Rabarberpollen mogen nu geplant worden. Bedek alles goed na het planten met stro, mest of compost.

Snoeien in februari

Het snoeien van heesters en andere struiken en planten kan nog steeds. Doe dit wel deze maand, anders zullen ze deze zomer niet in topstaat verkeren.

Tijdens het snoeien van coniferen moet je oppassen dat je niet te diep terugsnoeit. Alleen taxus mag zeer ver terug geknipt worden. Andere coniferen mag men nooit tot op kaal hout snoeien.

Snoei fruitbomen, zoals appel- en perenbomen, op zo’n manier dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt.

 

tuintips-kraaij-heesters-februari-384-x-202

 

tuintips-kraaij-schutting-384-x-202

Overige tips voor februari

Gedurende de maand februari is er weinig voedsel voor de vogels. Als je wilt dat ze van je knoppen en bloembollen afblijven, kun je ze best voorzien van eten. Naast het geven van eten kun je nestkastjes ophangen voor de vogels. Als je bestrijdingsmiddelen gebruikt in de tuin is het nu de goede periode om jouw voorraad na te kijken, want vervallen producten of restanten kunnen het beste weggegooid worden.

Laat ergens in een vergeten hoekje in de tuin een bos brandnetels staan. Hier komen veel vlinderrupsen op af, zodat je deze zomer veel vlinders in je tuin heeft.

Tijdens droge dagen is het een prima tijd om houten schuttingen, hekwerken en pergola's te repareren. Ook kun je alvast beginnen met het aanleggen van de paden en het goedleggen van losliggende tegels.