Maand Augustus

De tuin in augustus
Al heerlijk weg geweest, of ga je nog op vakantie? Het is belangrijk dat de tuin tijdens uw afwezigheid goed verzorgd wordt. Onkruid en begroeiing gaan helaas nooit op vakantie. Augustus staat bekend als een warme maand. Toch neemt de groei & bloei langzamerhand af. Geniet nu daarom extra van de tuin tijdens de laatste zomerdagen.

tuintips-kraaij-vakantietuin-augustus-384-x-202

 

tuintips-kraaij-sproeien-in-augustus-384-x-202

Het onderhoud van het gazon in augustus

Maai het gras regelmatig. Het is beter om de messen steeds af te stellen op het weer. Als het droog en warm is mag het gras langer blijven, dus kunnen de messen hoger afgesteld worden.

Besproei het gazon tijdens warme dagen, doe dit niet overdag omdat het water dan erg snel verdampt. Het is overigens beter om eens per week een aantal uren te sproeien dan dagelijks een kwartier.

Het onderhoud van de vijver in augustus

Bescherm je vijver goed, want de jonge reigers zijn uitgevlogen en moeten nu zelf voor voedsel zorgen. Vooral in de vroege ochtend en in de avondschemering zijn ze actief.

Controleer, als het vijverwater troebel is, als eerste of er voldoende zuurstofplanten zijn. Toevoegen van watervlooien wil ook nog wel eens snel resultaat hebben.
Tijdens langdurige droge periodes kan het waterniveau van de vijver erg zakken. Zorg er daarom voor dat uw vijver regelmatig bijgevuld wordt.

 

 

tuintips-kraaij-reiger-bij-vijver-384-x-202

 

tuintips-kraaij-vetplanten-augustus-384-x-202

Beplanting in augustus

Plaats voor een leuk effect dakpanpotten op uw dak. Plant er vetplantjes in, zodat de planten goed blijven tijdens heet weer. Bij regenval krijgen ze weer voldoende water om een tijd te kunnen groeien.

Doordat zonnebloemen hard groeien hebben ze regelmatig water en plantenvoeding nodig. Houd ook in de gaten dat ze omver kunnen waaien, dus bind ze op tijd aan stokken.

Uitgebloeide zonnebloemen kunnen nog gebruikt worden. Snijd ze af en leg ze op een plaats waar ze kunnen drogen. Hierna kunnen ze gebruikt worden als voer voor de vogels.
Augustus is de maand om te beginnen met het stekken van de kuipplanten. Neem krachtige kopstekken van ongeveer 10 cm en verwijder de bloemen. Haal de onderste bladeren weg en snij de stek onderaan schuin af.

De moestuin in augustus

Aardbeien kunnen ook nog steeds geoogst worden. Pluk ze met het kroontje want dan blijft de vrucht langer goed en wordt schimmel voorkomen.

Frambozen zijn zo zacht dat ze het lekkerst zijn als je ze gelijk opeet. Dat moet geen probleem zijn als je in de tuin bezig bent. Bind de nieuwe stengels van de frambozenstruik bij elkaar, en knip de oude geoogste stengels van dit jaar af. Je zult zien dat ze volgend jaar weer vruchten dragen.

 

tuintips-kraaij-courgettes-oogsten-384-x-202

Oogst regelmatig je komkommers en courgettes, jonge groente smaakt veel beter dan de oudere met een grove structuur. Als er regelmatig vruchten worden afgesneden zullen de planten steeds weer nieuwe bloemen en vruchten dragen tot laat in het najaar.

Deze maand kunnen allerlei vruchten geoogst worden. Denk aan rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen en wijnbessen.

tuintips-kraaij-conniferen-snoeien-augustus-384-x-202

Snoeien in augustus

Snoei de coniferenhaag deze maand twee keer. Zorg er tijdens het snoeien voor de haag aan de bovenzijde smaller wordt, zodat de onderste takken ook licht kunnen krijgen. De haag wordt hier mooier door.

Na het oogsten van bessen en bramen kunnen deze struiken teruggesnoeid worden.

Tegen het einde van augustus kunnen de meeste hagen hun laatste knipbeurt krijgen omdat ze dan zijn uitgegroeid

Overige tips voor augustus

Deze zomermaand is vooral om van de tuin te genieten en een beetje vakantie te houden wat tuinieren betreft. Gebruik de tuin of het balkon als extra 'woonkamer' om volop te genieten van de zwoele zomeravonden, de zon en de heerlijke geuren en kleuren.

tuintips-kraaij-meeldauw-op-blad-augustus-384-x-202

Het ontstaan van schimmelziekten zoals meeldauw en de verwelkingziekte kan tegen gegaan worden. Door 's morgens  te sproeien is de kans kleiner dat deze ziekten voorkomen in uw tuin.

Ververs dagelijks het water in het vogelbadje. Niet alleen vogels, maar ook egels drinken ervan tijdens de droge perioden.